Éčka v potravinách

Kód Název Skóre
škodlivosti
Bezpečná
přísada
Zdraví
škodlivá
Živocišný
původ
Nevhodná
pro děti
Způsobuje
alergie
Zakázaná
přísada
E100

Kurkumin

(Cl přírodní žlut 3)

1          
E101 Riboflavin (vitamín B2) 1          
E102 Tartrazin (Cl potravinářská žlut 4) 4      
E104 Chinolinová žlut (Cl potravinářská žlut 13) 3        
E107 Žlut 2G 6    
E110 Žlut SY (Cl potravinářská žlut 3) 5      
E1100 Amyláza 1        
E1102 Glukosaoxidasa 4            
E1103 Invertasa 2            
E1105 Lysozym 2          
E120 Košenila, kyselina karmínová, karmíny 6   salámy, jogurty!  
E1200 Polydextrosy 2            
E1201 Polyvinylpyrrolidon 4            
E1202 Polyvinylpolypyrrolidon 4            
E121 Citronová červeň 2 6      
E122

Azorubin

( Cl potravinářská červeň 3,Karmoisin)

 

3          
E123 Amarant ( Cl potravinářská červeň9 ) 6      
E124 Ponceau 4R ( Cl potravinářská červeň7 ) 5        
E127 Erythrosin - Cl potravinářská červeň14  4        
E128 Červen 2G  - Cl potravinářská červeň 10  5      
E129 Cerven Allura AC - Cl potravinářská červeň 17  4      
E131 Patentní modř V 4      
E132 Indigotin ( Cl potravinářská modř 1 ) 5      
E133 Brilantní modř FCF ( Cl potravinářská modř 2 ) 5      
E140 Chlorofyly a chlorofyliny 0          
E1400 Dextriny 2            
E1401 Škrob pozměnený působením kyseliny 2            
E1402 Škrob pozměnený působením zásady 2            
E1403 Belené škroby 2            
E1404 Oxidovaný škrob 2            
E1405 Škrob pozměnený působením enzymu 2            
E141 Mědnaté komplexy chlorofylu a chlorofylinu 1          
E1410 Fosfát škrobu 2            
E1411 Diškrobový glycerol 3          
E1412 Zesítovaný fosfát škrobu 2            
E1413 Fosfát zesítovaného fosfátu 2            
E1414 Acetát zasítovaného fosfátu škrobu 2            
E142 Zelen S ( CI potravinářská zelen ) 3            
E1420 Acetát škrobu 2            
E1422 Acetát zesítovaného adipátu škrobu 2            
E143 Fast green FCF 4        
E1440 Hydroxypropylether škrobu 2            
E1442 Hydroxypropylether zesítovaného fosfátu škrobu 2            
E1450 Sodná sůl oktenylsukcinátu škrobu 2            
E150 Karamel 1          
E151 Brilantní cern BN 4        
E153 Uhlík z rostlinné suroviny ( Rostlinná cern ) 3          
E154 Hned FK ( CI potravinářská hněď 1 ) 4        
E155 Hned HT ( CI potravinářská hněď 3 ) 5      
E160a Karoteny ( CI potravinářská oranž 5 ) 1          
E160a(i) Směs karotenu 1            
E160a(ii) Beta-karoten (provitamín A) 1            
E160b Annato, Bixin, Norbixin 4  urychluje    zrání   sýrů!

 

 

E160c Paprikový extrakt, Kapsanthin, Kapsorubin 1          
E160d Lykopen ( Přírodní žlut 27 ) 1          
E160e Beta-apo-8-karotenal 1          
E160f Ethylester kyseliny beta-apo-8-karotenové 1          
E161a Flavoxantin 1          
E161b Lutein - Smíšené karotenoidy, xanthofyly  1          
E161c Kryptoxantin 0          
E161d Rubixantin 1          
E161e Violoxantin 1          
E161f Rhodoxantin 1          
E161g Kanthaxanthin ( CI potravinářská oranž 8 ) 3            
E162 Betanin ( Betalainová červen ) 1        
E163 Anthokyany 0        
E166 Santalové dřevo 0          
E170 Uhličitany vápenaté 1        
E171 Oxid titanicitý ( titanová běloba ) 3          
E172 Oxidy a hydroxidy železa 2        
E173 Hliník ( CI kovový pigment ) 4          
E174 Stříbro 4            
E175 Zlato 1            
E180 Litholrubin BK 4        
E182 Orchil ( Lakmus ) 4          

E-kódy“:

E-kódy“:

Kód Název Skóre
škodlivosti
Bezpečná
přísada
Zdraví
škodlivá
Živocišný
původ
Nevhodná
pro děti
Způsobuje
alergie
Zakázaná
přísada
E200 Kyselina sorbová          3          
E201 Sorban sodný ( Sorbát sodný ) 3          
E202 Sorban draselný(Sorbát draselný) 3            
E203 Sorban vápenatý (Sorbát vápenatý) 3          
E209 Heptyl p-hydroxybenzoát (Heptylparaben) 4          
E210 Kyselina Benzoová 5      
E211 Benzoan sodný (Benzoát sodný) 4        
E212 Benzoan draselný (benzoát draselný) 4        
E213 Benzoan vápenatý (benzoát vápenatý) 4        
E214 Ethylparahydroxybenzoát (Ethylparaben, Ethylester kyseliny p-hydroxybenzoové) 4          
E215 Ethylparahydroxybenzoát sodná sul 4          
E216 Propylparahydroxybenzoát (Propylparaben, Propylester kyseliny p-hydroxybenzoové) 4          
E217 Propylparahydroxybenzoát sodná sůl 4          
E218 Methylparahydroxybenzoát (Methylparaben) 4          
E219 Methylparahydroxybenzoát sodná sůl 4          
E220 Oxid siřičitý 5  sušené  ovoce,vína!!      
E221 Siričitan sodný 5          
E222 Hydrogensiřičitan sodný 5          
E223 Disiričitan sodný (Pyrosiricitan sodný) 5          
E224 Disiričitan draselný (Pyrosiricitan draselný) 5          
E225 Siřičitan draselný 5          
E226 Siřičitan vápenatý 5          
E227 Hydrogensiřičitan vápenatý 5          
E228 Hydrogensiřičitan draselný (Kyselý siřičitan draselný) 5          
E230 Bifenyl (Difenyl) 5        
E231 Orthofenylfenol (O-Fenylfenol, Orthoxenol) 4      
E232 Otthofenylfenolát sodný 5        
E233 Thibendazol 4      
E234 Nisin 0          
E235 Natamycin (Pimaricin) 3          
E236 Kyselina mravenčí 3        
E239 Hexamethylentetraamin (Urotropi, Methenamin, Hexamin) 4        
E240 Formaldehyd 6        
E242 Dimethyldikarbonát (DMDC, Dimethylpyrokarbonát) 3            
E249 Dusitan draselný 5      
E250 DUSITAN SODNÝ! 5 přísada salámů!    
E251 Dusičnan sodný (Chilský ledek) 4      
E252 Dusičnan draselný (Ledek) 4      
E260 Kyselina octová 1          
E261 Octan draselný 2          
E262 Octany sodné 2          
E263 Octan vápenatý 2          
E265 Kyselina octová bezvodá (Anhydrid kyseliny octové) 1          
E270 Kyselina mléčná 1            
E280 Kyselina propionová 3          
E281 Propionan sodný 3          
E282 Propionan vápenatý 3          
E283 Propionan draselný 3          
E284 Kyselina boritá 5          
E285 Tetraboritan sodný (Borax) 5          
E290 Oxid uhličitý 1            
E296 Kyselina jablečná 0            
E297 Kyselina fumarová 1            
E300 Kyselina L-askorbová ( Vitamín C ) 1          
E301 Askorban sodný ( L-askorban sodný ) 2          
E302 Askorban vápenatý ( L-askorban vápenatý ) 1          
E304

Estery mastných kyselin 

s kyselinou askorbovou (askorbyl palmitát )

1          
E306 Extrakt s vysokým obsahem tokoferolu 0        
E307

Alfa-tokoferol

(Alfa-tokoferol)

1          
E308

Gama-tokoferol

(Gama-tokoferol)

1          
E309

Delta-tokoferol

(delta-tokoferol)

1          
E310 Propylgallát 4        
E311 Oktylgallát 4      
E312 Dodecylgallát (Laurylgallát) 5      
E314 Guaiac Resin 1        
E315 Kyselina erythorbová (Kyselina isoaskorbová) 2            
E316 Erythorban sodný (Isoaskorban sodný) 2            
E319 Terciální butylhydrochinon (TBHQ) 5      
E320 Butylhydroxyanisol (BHA) 3      
E321 Butylhydroxytoluen (BHT) 3      
E322 Lecitiny (Sojový lecitin, fosfatidy, fosfolipidy) 0          
E323 Anoxomer 2          
E324 Ethoxyquin 4          
E325 Mléčnan sodný (Laktát sodný) 2            
E326 Mléčnan draselný (Laktát draselný) 2            
E327 Mléčnan vápenatý (Laktát vápenatý) 2            
E330 Kyselina citronová 0          
E331 Citronany sodné (Citráty sodné) 2            
E332 Citronany draselné (Citráty draselné) 2            
E333 Citronany vápenaté (Citráty vápenaté) 2          
E334 Kyselina vinná 1          
E335 Vinany sodné (Vinan monosodný a disodný) 2            
E336

Vinany draselné

(Vinan monodraselný a didraselný)

0          
E337 Vinan sodnodraselný (Seignettova sůl, Rochelleská sůl) 2            
E338 Kyselina fosforečná (kyselina orthofosforečná) 2            
E339 Fosforečnany sodné (Orthofosforečnany , Monofosforečnany) 2            
E340 Fosforečnany draselné (Orthofosforečnany, Monofosforečnany) 2            
E341 Fosforečnany vápenaté 2          
E342 Fosforečnany amonné 2          
E343 Fosforečnany hořečnaté 2            
E350 Jablečnany sodné 2            
E351 Jablečnan draselný 2            
E352 Jablečnany vápenaté 2            
E353 Kyselina metavinná 2            
E354 L+- vinan vápenatý 2            
E355 Kyselina adipová 2            
E356 Adipan sodný 2            
E357 Adipan draselný 2            
E363 Kyselina jantarová 0          
E375 Kyselina nikotinová (Vitamin B3, Niacin) 2            
E380 Citronan triamonný 2            
E381 Citronan železitoamonný 2          
E383 Glycerofosforečnan vápenatý 1            
E384 Citronan isopropylnatý 2          
E385 Ethylendiamintetraacetát vápenato-disodný 3            
E386 Ethylendiamintetraacetát 3          
E387 Oxystearin 2          
E388 Kyselina thiodipropionová 2          
E389 Dilauryl thiodipropionát 2          
E390 Distearyl thiodipropionát 2          
Kód Název Skóre
škodlivosti
Bezpečná
přísada
Zdraví
škodlivá
Živocišný
původ
Nevhodná
pro děti
Způsobuje
alergie
Zakázaná
přísada
E400 Kyselina alginová          3          
E401 Alginát sodný 3          
E402 Alginát draselný 3          
E403 Alginát amonný 3          
E404 Alginát vápenatý 3          
E405 Propylenglykolalginát 3          
E406 Agar 0          
E407 Karagenan 3          
E407a Guma Euchema 0          
E408 Pekařské droždí 0            
E409 Arabinnogalaktan 0          
E410 Karubin 1          
E412 Guma guar 0          
E413 Tragant 3          
E414 Arabská guma 3          
E415 Xanthan 2          
E416 Guma karaya 3          
E417 Guma tara 0          
E418 Guma gellan 0          
E419 Guma ghatti 0          
E420

Sorbitol

( Sorbit, Sorbol )

3            
E421 Mannitol 3            
E422 Glycerol 1          
E425 Konjaková guma 0          
E430

Polyoxyethylen

stearát

3      
E431

Polyoxyethylen

monostearát

3        
E432

Polyoxyethylen

sorbitan

monolaurát

( Polysorbát )

2          
E433

Polyoxyethylen

sorbitan

monooleát

( Polysorbát 80 )

3          
E434

Polyoxyethylen

sorbitan

monopalmitát  (Polysorbát 40 )

2          
E435

Polyoxyethylen

sorbitan

monostearát

( Polysorbát 60 )

2          
E436

Polyoxyethylen

sorbitan

tristearát

( Polysorbát 65 )

2          
E440 Pektiny 1          
E442 Fosfatidy amonné 1            
E443

Bromovaný

rostlinný olej

4          
E444 Acetát isobutyrát sacharózy 2            
E445 Pryskyřičný ester 3          
E446 Sukcistearin 2          
E450

Difosforečnany

( sodné, draselné a vápenaté )

3            
E451

Trifosforečnany -

sodný a draselný

3            
E452

Polyfosforečnany

( sodný, draselný a vápenatý )

3            
E459 Beta - cyklodextrin 3          
E460 Celulózy ( a. Mikrokrystalická celulóza b. Prášková celulóza ) 1            
E461 Methylcelulóza 1            
E462 Ethylcelulóza 1            
E463 Hydropropylcelulóza 1            
E464

Hydroxypropylmethyl

celulóza

1            
E465 Ethylmethylcelulóza 1            
E466 Karboxymethylcelulóza 1            
E467 Ethylhydroxyethylcelulóza 1          
E468 Kroskaramelosa 1          
E469 Enzymově hydrolyzovaná karboxymethylcelulóza 2            
E470

Sodné, draselné a

vápenaté soli mastných

kyselin, hořečnaté soli

mastných kyselin

1          
E471 Mono- a diglyceridy mastných kyselin 1          
E472

Estery mastných kyselin

a, b, c, d, e, f

1          
E473

Estery sacharózy

s mastnými kyselinami

1          
E474 Sacharoglyceridy (Cukroglyceridy) 1          
E475 Estery polyglycerolu s mastnými kyselinami 1          
E476 Polyglycerolpolyricinoleát 1          
E477

Estery propylenglykolu

s mastnými kyselinami

1          
E478

Laktylované estery

glycerolu a propandiolu

1          
E479b Olej sójových bobu s glyceridy mastných kyselin 1          
E480

Dioktylsulfosukcinát

sodný

4          
E481 Stearoylaktylát sodný 2          
E482 Steroyllaktylát vápenatý 2            
E483 Stearyltartarát 2            
E484 Stearylcitrát 2          
E487 Laurylsulfát sodný 4      
E488 Etoxylované mono a di glyceridy 1        
E491 Monostearát sorbitolu 3          
E492 Tristearát sorbitolu 1          
E493 Monolaurát sorbitolu 1          
E494 Monooleát sorbitolu 1          
E495 Monopalmitát sorbitolu 1          
E500

Uhličitany sodné

( Uhličitan sodný,

hydrogenuhličitan sodný, Jedlá soda,

Soda Bikarbona )

1            
E501

Uhličitany draselné

(Uhličitan draselný

a Bikarbonát draselný)

3            
E503 Uhličitan amonný (Uhličitan amonný a Bikarbonát amonný) 3            
E504

Uhličitany hořečnaté ( Uhličitan horečnatý a Hydroxid uhličitan

hořečnatý )

2            
E507

Kyselina chlorovodíková

( solná )

2            
E508

Chlorid draselný

( Sylvín )

3            
E509 Chlorid vápenatý 2            
E510 Chlorid amonný 2            
E511 Chlorid hořečnatý 2            
E512 Chlorid cínatý 4            
E513 Kyselina sírová 2            
E514 Sírany sodné ( Síran a Hydrogensíran sodný) 2            
E515 Sírany draselné ( Síran draselný, Hydrogensíran draselný) 2            
E516 Síran vápenatý (Calciumsulfat) 2            
E517 Síran amonný 2            
E518 Síran horečnatý 2            
E520 Síran hlinitý 3            
E521 Síran sodnohlinitý 2            
E522 Síran draselnohlinitý 2            
E523 Síran amonnohlinitý 2            
E524

Hydroxid sodný

( Louh sodný )

1            
E525

Hydroxid draselný

( Louh draselný )

2            
E526

Hydroxid vápenatý

( Hašené vápno )

1            
E527 Hydroxid amonný 2            
E528 Hydroxid horečnatý 1            
E529 Oxid vápenatý ( Vápno ) 2            
E530 Oxid hořečnatý 2            
E535 Ferrokyanid sodný 2            
E536 Ferrokyanid draselný 2            
E538 Ferrokyanid vápenatý 2            
E539 Thiosíran sodný 2          
E541

Fosforečnan

sodnohlinitý

2            
E550 Křemičitan sodný 2          
E551 Oxid křemičitý 1            
E552 Křemičitan vápenatý 1            
E553 a Křemičitan hořečnatý 1            
E553 b

Talek ( Mastek,

Práškový talek)

2        
E554

Hlinitokřemičitan

sodný

2            
E555

Hlinitokřemičitan

draselný

2            
E556

Hlinitokřemičitan

vápenatý

2            
E558

Křemičitan hlinito

hořečnatý ( Bentonit )

3            
E559

Křemičitan hlinitý

( Kaolin )

2            
E570

Mastné kyseliny

( Stearin )

1          
E574 Kyselina glukonová 0          
E575 Glukonolakton 1          
E576 Glukonan sodný 1          
E577 Glukonan draselný 1          
E578 Glukonan vápenatý 1          
E579 Glukonan železnatý 1            
E585 Mlécnan železnatý 2            
Kód Název Skóre
škodlivosti
Bezpečná
přísada
Zdraví
škodlivá
Živočišný
původ
Nevhodná
pro děti
Způsobuje
alergie
Zakázaná
přísada
E620 Kyselina l-glutamová 4      
E621 L-glutaman sodný 5  Skoro všude!

 koření,

 maso...

 
E622 Glutaman draselný 4      
E623 Glutaman vápenatý 4      
E624 Glutaman amonný 4      
E625 Glutaman hořečnatý 4      
E626 Kyselina guanylová 3          
E627 Guanylan sodný 3          
E628 Guanylan draselný 3          
E629 Guanylan vápenatý 3          
E630 Kyselina inosinová 3        
E631 Inosinan sodný 3        
E632 Inosinan draselný 3        
E633 Inosinan vápenatý 3        
E634 Vápenaté ribonukleotidy 4        
E635 Disodné ribonukleotidy 4      
E636 Maltol 3          
E637 Ethylmaltol 3          
E640 Glycin 1          
E641 Leucin 1            
E642 Lysin hydrochlorid 1        
E650 Octan zinecnatý 2            
E900 Dimethylsilikonový olej 2            
E901 Včelí vosk 1        
E902 Vosk candelilla 1          
E903 Karnaubský vosk 1          
E904 Šelak 1        
E905a Tekutý parafín a Tekutá vazelína 4        
E905b Ropná vazelína 3          
E905c Ropný vosk 2          
E908 Vosk z rýžových otrub 1          
E912 Estery montanových kyselin 1            
E913 Lanolin 0          
E914 Oxidovaný polyethylenový vosk 2            
E920 L-cystein 3          
E921 L-cystin 5        
E924a Bromicnan draselný 6        
E925 Chlor 5          
E926 Oxid chloricitý 4          
E927a Azoformamid 3          
E927b Močovina (Karbamid) 3            
E928 Benzoyl peroxid 4        
E929 Peroxid acetonu 3          
E930 Peroxid vápenatý 3          
E938 Argon 1          
E939 Helium 1            
E940 Dichlordifluormetan 5        
E941 Dusík 1          
E942 Oxid dusný 2            
E943a Butan 2          
E943b Isobutan 2          
E944 Propan 2          
E945 Chlorpentanfluoretan 3          
E946 Oktafluorcyklobutan 2          
E947 Vodík 1            
E948 Kyslík 0          
E950 Acesulfam K 4          
E951 Aspartam 5          
E952 Cyklamáty 6          
E953 Isomalt 1            
E954 Sacharin 5  vyrábí se  z toluenu!        
E955 Cukralosa 2            
E956 Alitam 2          
E957 Thaumatin 1            
E958 Glycyrrhizin 3          
E959 Neohesperidin DC 1            
E960 Steviol-glykosidy 0          
E965 Maltitol 3            
E966 Laktitol 2            
E967 Xylitol 2            
E999 Extrakt kvilajové kury 1            

 

                                                                                                                                                               Zdroj: Emulgátory.cz

 

Záměrně je uvedeno ještě poněkud starší rozdělení "eček" z již nefunkčním odkazem,jelikož různé zájmové skupiny

mohou mít (a předkládájí) "hodnocení eček přijatelnějším způsobem",(pokrok vědy, nová zjištění a různé jiné bláboly ),takže je možno se setkat samozřejmě a zvláště u některých hojně používaných "éček" s jiným hodnocením!!!

Taktéž jejich přejmenovávání NENÍ u výrobců žádnou novinkou,ale jen dalším nemravným tahem jak obelhat

informovanější zákazníky!

Například viz. zde:

Glutaman sodný (E621) je druh koncentrované chemikálie, která se přidává do jídel, aby se zvýraznila jejich chuť. Nejde totiž o kyselinu glutamovou,patřící k aminokyselinám, které si tělo umí samo vytvořit. Glutaman sodný se z této aminokyseliny průmyslově vyrábí účinkem chemické žíraviny - hydroxidu sodného. E621 může způsobit mnoho nepříznivých reakcí, jako například kožní vyrážky, svědění, kopřivku, zvedání žaludku, zvracení, migrény, astma, srdeční arytmie, depresi a dokonce záchvaty (http://www.msgtruth.org/migraine.htm).

Od té doby, co si glutaman sodný získal neslavnou reputaci tím, že způsobuje migrény, potravinářský průmysl mu dal spoustu nových, nevinně znějících pojmenování, jako například autolyzované kvasinky, kvasničný extrakt, hydrolyzovaný protein, maltodextrin, kaseinát sodný, glutaman dihydorgenfosforečnanový a bílkovinný hydrolyzát. Takže spotřebitelé, kteří se mají na pozoru před glutamanem sodným, měli by znát i jeho možné jiné názvy.

Díky tomu, že glutaman sodný je velmi levný, potravinářský průmysl může vyrábět jídla mnohem nižší kvality a jednoduše přidat glutaman sodný, čímž se zvýrazní jejich chuť. V současné době investují giganti potravinářského průmyslu nemalé peníze do lékařského výzkumu, jehož cílem je přesvědčit spotřebitele o tom, že glutaman sodný je bezpečný.

Většina lékařů (s výjimkou těch, kteří se věnují přírodní medicíně) také neoznačí glutaman sodný jako možnou příčinu bolestí hlavy, zánětů, přibývání na váze, bolesti svalů nebo poruchy nervového systému.

K jídlům obsahujícím velké množství glutamanu sodného mohou patřit například kořeněné kukuřičné chipsy, některá čínská jídla, dressingy, klobásy, hot dogy, grilované maso, uzené maso a omáčky. Dále lze do výčtu zahrnout některá koření v prášku,koření na různé omáčky, pomazánky nebo krémy...

 


 

Šokující lži o potravinách! Rozhovor s člověkem z branže, který

odhaluje jaký hnus jíme.


Miroslav Spišiak (66) byl oblastní ředitel pro východní Evropu ve firmě dodávající pomocné suroviny výrobcům potravin se sídlem v Rakousku. Později přešel na druhou stranu barikády, angažuje se ve spotřebitelské oblasti, publikuje a přednáší.

Platí u potravin, že čím jsou dražší, tím kvalitnější? Člověk z branže hovoří, že od všech
dostáváme to stejné.

Dělají výrobci potravin záměrně svinstva  a prodávají horší kvalitu?

Samozřejmě! Přečtěte si tuto etiketu na párcích, které byly kdysi lidové a daly se jíst.

Hm, 55 procent vepřového masa, 1 procento hovězího, kuřecí kůže……

…a kolik éček?

Jeden, dva, tři… čtrnáct. Tři druhy zahušťovadel, sója, výrobek může obsahovat stopy mléka, vajec, hořčice.

To je šok. Kuřecí kůže a samé éčka. To nesežere ani pes a oni to prodávají lidem. Evropská unie totiž schválila po splnění stanovených podmínek výrobcům červeného masa i užívání masa drůbežího a nikdo nikdy nezkontroluje, kolik drůbežího separátu nacpou do párků či salámů. Do takových výrobků je třeba přimíchat hromadu aditivních látek, aby držely pohromadě. Optimální párky jsou podle vzoru 40 – 30 – 30, tudíž 40 procent libového vepřového, 30 procent tučné a 30 procent voda. Není to zdaleka to co nám prodávají.

Jsou tam i fosfáty. Na co dávají do potravin fosfáty?

Když se kdysi porážela zvířata a maso se za tepla zpracovávalo, tak v něm byl přirozený fosfát, který vázal vodu a nebylo třeba nic přidávat. Dnes se v průmyslové velkovýrobě maso zpracuje nejdříve za 48 hodin po porážce, fosfát se mezitím odbourá a do výrobků ho musí přidat uměle. Vyrábí se v chemické továrně, stejně jako fosfáty, které se dávají do pracích prášků.

Jsou tyto párky nebezpečné?

Jsou především nechutné a informace na etiketách nečitelné. Mně jako zákazníka uráží, že údaje o složení výrobku jsou napsané tři-čtvrtě milimetrovým písmem, když doporučení k dávkování zabírá třetinu obalu.

Co nám říká informace, že je v párcích například čtrnáct druhů éček?

Že výrobce tam dal velmi málo masa, nahradil je sójou a éčka přidal, aby vytvořil barvu, chuť, konzistenci a trvanlivost.

Jsou éčka nebezpečná?

Jsou to v EU schválené potravinářské přísady. Já se raději vyhýbám potravinám, v kterých je jich více než pět. Sice nejsou přímo nebezpečné, ale Evropská unie neřeší možné následky dlouhodobým přijímáním potranin v takovém množství. Osmnáct let jsem pracoval na manažerském postu, ve firmě, která dodávala firmám pomocné suroviny a  koření. Tolik let jsem dokonce musel jíst výrobky na degustacích, nebo jsem je předváděl po celé východní Evropě. Ke konci jsme se již naučili losovat kdo z nás bude ochutnávat. Nikdo to nechtěl, protože jsme po konzumaci mívali „běhavku“. A to jsem pracoval pro rakouskou firmu, která měla určitou kvalitativní hranici, která „nepodlízala“.

Přímo jste se podíleli na zhoršování kvality potravin, když jste takové pomocné suroviny prodávali.

Z počátku ne, protože jsme přinášeli nové technologie. Později jsem i já těžko odolával tlakům našich zákazníků. Proto jsem přešel na druhou stranu a o problému začal hovořit. Když jsem skončil, tak jsem měl o 20 kilogramů více, než teď. Také jsem mněl vředy na žaludku, dvanácterníku a cukrovku.

Šéfové velkých potravinářských firem tedy asi nejedí vše co vyrobí…

O tom nepochybujte. Ani si nedokážete představit, co někteří požadují od dodavatelů. Například se ptali – kolik koniny můžou dát do výrobku namísto hověziny, aby to nebylo cítit? Dostali odpověď, že 5 procent. Ptali se: Když dáme více, máte něco, čím by se to dalo přebít? Dostali odpověď: Máme. Takto to opravdu funguje. Několikrát ročně připluje do Hamburku veliká loď naložená mraženým koňským masem z Kanady, Čile, nebo Argentiny.

miroslav-spisiak


Miroslav Spišiak v ruce drží slovenskou Fitness šunku, která obsahuje 14 éček. Na talíři je v pravo rakouská Vital šunka se šesti éčky, ale s 89 procenty masa. Slovenskou raději nejí.


 Nedávný skandál s přidáváním koňského masa do hověziny není nic nového?

 Skandál ano, přidávání ne. Když jsem do firmy v roce 1992 nastoupil, tak to již výrobci dobře znali. Svinstvo není ani to, že koňské maso přidávají, ale to, že tuto informaci na etiketě neuvedou. Podvádějí. Prodávají výrobek, jako by byl vyroben z hovězího masa, ale je v něm i laciné koňské.

Můžeme takto paušálně hovořit o všech výrobcích?

Nejsem již v byznysu 5 let, ale neznal jsem nikoho, kdo by to nezkoušel. Jestli se nakonec všechny takové pokusy dostaly na pulty nevím. Nelhalo se jen s koninou. Dával se například hovězí lůj do vepřového sádla. Hovězí játra, která se jinak zpracovávají jen jako krmivo pro psy přidávali do nejjemnějších francouzských paštik. Jediným cílem bylo zlevnit výrobu.

Při letošním skandálu s koninou zjistili koňské maso ve výrobcích podle DNA testů, tudíž jsou potraviny pod stále větší kontrolou. Nebo ne?

Nezjistili to kontrolou DNA. Testy prováděli až dodatečně, aby potvrdili informace, které dostali. Většinu potravinových skandálů neobjeví kontroly, ale vždy jde o informaci zevnitř. Výroba potravin je řetězec jednotlivých článků, které začínají někde na poli a končí na vašem talíři. Každý z těchto článků musí profitovat a jestli je některý nenažraný, tak si vezme více. Potom se skandál někdy provalí. Testy DNA se na primární zjišťování obsahu nikdy nevyužívaly a dle mého názoru tomu tak nikdy nebude, protože jeden test stojí 400 eur a trvá týden. Dokážete si to představit, když jedna továrna produkuje denně 25 druhů výrobků a z každého 3 várky. Kdo by to zaplatil, kdyby brali z každé várky vzorky?

Takže koninu jíme v masových výrobcích stále?

Nevím. Pravděpodobně ano. Větší svinstvo je ale drůbeží separát. Po zabití kuřete se odstraní prsa, stehna, křidélka. Zbytek včetně kostry jde do separátora a vymačkají z něho bílkovinovou břečku. Dnes ji nazývají MDM, zní to vznešeněji. Na Slovensku, V Maďarsku, Česku a dalších zemích najdete málo drůbežích výrobků, které by skutečně byly vyrobené z drůbežího masa. Většina je ze separátu. Někdy jej přidávají i do jiných výrobků.

Do jakých ?

Například do výrobků z červeného masa. Pokud se výrobce trochu krotí a nepřidává separátu příliš, tak to nikdo nezjistí. Ale například rakouští, němečtí a pravděpodobně ještě někteří výrobci se dobrovolně vzdali používání drůbežího separátu. Tudíž rakouské drůbeží párky jsou převážně vyrobeny z masa. I oni chtějí vydělat, ale existují určité hranice, které mají asi někde jinde.

Může se stát, že stejný výrobek od stejného výrobce má jiné složení např. v Rakousku, než na Slovensku?

Dokáži si to představit. Znal jsem rakouské a německé výrobce, kteří pro východní trhy vyráběli jiné masové výrobky.

Na jedné lince změní poměry a určí, že toto jde na Východ a toto na Západ?

Je to jen otázka receptury. Když si řeknou, že například třetí várka bude taková a taková, dají do ní emulzi vyrobenou z kůží, přidají něco jiného a hotovo. Je to zcela legální, nejde o podvod, vše je „orazítkované“ Evropskou unií. To je na tom to hrozné, že hodně špatných věcí se dělá zákonným způsobem a zabalí to jen do věty, že chtějí vyhovět jiným zvyklostem spotřebitelů. Netvrdím, že jsou paušálně všechny potraviny takové, ale je jich velké množství.

Může být pravda, že kuřatům dovážených na Slovensko z Asie dávali růstové hormony a antibiotika, aby rychleji rostla?

Nejen těm, ale nemůžu vám to dokázat. Co si ale máte myslet, když za 38 dní vyroste z čtvrt-gramového kuřete dvou-kilový kousek. Máme věřit, že nedostávalo hormony a vyrostlo přirozeně? Antibiotika jíme i v rybách z chovu. Musíte dávat velký pozor na to, co si kupujete. Například lososa z chovu, anebo lovu. Ne etiketě je to uvedené. Kupte si raději z lovu, protože ryby z chovu můžou krmit malými sardinkami smíchanými s antibiotiky.

Teď je celkem populární ryba pangasius z Vietnamu, ale o ní se kdeco taky psalo. Je špatná?

Ja pangasius raději nejím. Viděl jsem německý dokument o tom, jak se pangasius pěstuje. Nevím, nakolik byl pravdivý, ale bylo mi špatně i u obrazovky. Jenže v globálním světě není nikdo čistý.

Takže co jíme? Je to co si kupujeme v obchodech tak nekvalitní?

Kvalita je subjektivní. Jestli vám to chutná, je to pro vás kvalitní. Mně nechutná. Vše obsahuje velké množství tuku a velmi mnoho cukru, které jsou obsaženy i u masných výrobků. A samozřejmě není pravda, že čím dražší, tím kvalitnější. Dostáváme to stejné.

Proč jsou potom tak výrazně rozdílné ceny?

Rozdílné ceny jsou důsledkem obchodní politiky výrobců, způsobu balení, anebo drahé reklamy. Například většina výrobců masných výrobků nenakupuje u domácích chovatelů. Prasata pocházejí z velkochovů v Dánsku, Holandsku, nebo Německu. Průmyslový způsob výroby je i tady. Prasata se poráží na velkých jatkách.

Jakých?

S tisícovými kapacitami. Potom je velkoobchodníci prodávají dále. Do výroben je  prodávají čím dál méně v půlkách, ale čím dál více jako nasekané na kousky. Velkoobchodníci to nabízí po celé Evropě velkovýrobcům a pokud někdo hovoří, že původ potravin se dá těžko vysledovat, je pro ně k smíchu. V té vaně  plné vepřových kousků nevysledujete nic. Můžete se spolehnout jen na to, co vám řekne dodavatel. A já bych rozhodně na to nespoléhal.

Jíme tedy horší kvalitu, než například sousední Rakušané?

Z mého pohledu co se kvality týče ano. Já nakupuji hodně v Rakousku. Na Slovensku kupuji jen pivo a minerálku. Proč? Protože jsem v potravinářství pracoval 18 let. Jedna ze spotřebitelských organizací učinila testy složení značkových produktů a přišla na to, že například jeden nejmenovaný populární nápoj obsahuje v dvoulitrové láhvi tolik cukru, jako by v ní bylo 84 kostek. Jenže Slovákům, Čechům, Bulharům a dalším nedopřejí ani ten cukr.

Čím tedy cukr nahrazují?

Značnou část cukru nahrazují izoglukózovým sirupem, který má stejnou sladící schopnost, jen jej třeba užít méně a o to více můžou přidat do nápoje vody. Dokonce káva dovážená pro některé východní státy obsahuje až pět procent obilnin.

Napříč tomu je ten nápoj v Rakousku možná stejně drahý jako na Slovensku…

Není, v Rakousku je levnější. Rakouští obchodníci nejsou až tak nenažraní. Mají nižší obchodní marže. Stejné supermarkety si tam dovolují méně, než u nás, protože u nás jim to dovolíme. My všichni. Jsme benevolentní.

Často se hovoří, že potraviny u nás jsou levné, protože jsme chudobní.

Chiméra. Podívejte se na oficiální čísla ze stejné síti supermarketů. 250-gramové máslo stálo včera na Slovensku 1,78 eura, v Rakousku 1,39 eura a v Německu 0,85 eura. Kdyby v Německu prodávali v supermarketu toto máslo za 1,78 eura, tak by se jim zákazníci vysmáli. Filozofie, že máme levné potraviny, protože jsme chudobní jednoduše nesedí. Němci by potom museli být o polovinu chudobnější. Zvykli jsme si přijímat filozofii obchodníků a hovořit o ni jako o pravdě. V médiích se objeví informace, že je špatná úroda a supermarkety hned ječí, že se budou zvedat ceny. Jejich výmluvy jsme si osvojily namísto toho, abychom hledaly jiné zdroje.

Zákazník ale nemá mnoho šancí. Kde si sežene jiné zdroje potravin?

Já mám například své dodavatele masa, kteří jsou přiliž malí na to, aby dodávali do supermarketů.  Zeleninu mám v sezóně od sousedů. Diverzifikace nákupů potravin začíná být populární i na Západě.

Ale zeleninu a ovoce od sousedů máte jen v létě a na jaře a v supermarketech je vždy.

Kdo potřebuje jahody uprostřed ledna? Jen zlá macecha v pohádce. Jenže nám natlačili do hlav, že mít jahody v zimě je fajn, i když jejich cesta k nám trvá i týden. Nemají chuť, nevoní, jsou jen pěkně barevné a drahé.

Problém levných potravin na Západě tkví možná i v tom, že tam mají zemědělství více dotované.

Je více dotované, ale ne tolik, aby byly tak velké rozdíly v cenách. Problémy s potravinami nastaly počátkem dvacátého století, kdy se z výroby potravin stal průmysl. Ekonomické ukazatele dostaly přednost před zásady výživy. Dospěli jsme do stádia, kdy na evropských pultech dnes leží 170 tisíc druhů potravin a stále se spekuluje jak a kde je ještě inovovat. Výroba potravin je globalizovaná, musí se vyrábět jinak, jako kdyby je dělali doma. Upravovat, konzervovat, přidávat látky, aby to nějak vypadalo po celou dobu spotřeby a aby to přežilo transport. Jenomže prvotní suroviny se tím ničí.

Pokud je tedy na trhu 170-tisíc výrobků, tak si lidé můžou vybrat kvalitu a nemusí si kupovat špatný produkt.

Když začal Henry Ford vyrábět průmyslově automobily, tak řekl : U mně dostanete automobil jakékoliv barvy, pokud bude černá. To samé platí i pro potraviny a je zbytečné zmiňovat, že na evropských pultech jsou tisíce výrobků a u nás dostanete jen to co vám obchodník nabídne.

Čím dál více populární a i dražší jsou biopotraviny. Jsou dobré?

Geniální nápad, ale většinou podvod. Co jsou biopotraviny, když je oficiálně povolené používat v nich 50 druhů éček? I ty éčka jsou vyrobeny biotechnologií? Momentálně je na trhu 56-tisíc druhů potravin s nálepkou bio, což se již blíží ke třetině všech potravin na trhu. V Německu vypukl skandál s vejci, jakmile se zjistilo, že farmář dodával na trh milióny vajec deklarovaných jako bio a většina kuřat byla přitom chována v klecích. Představte si, že by měl dodávat vejce v bio kvalitě do velké sítě supermarketů. Velmi těžko by dokázal zvládnout toto množství, kdyby jen sbíral vajíčka, které slepice poztráceli po farmě.

Zastánci biopotravin ale hovoří, že přísná kontrola špatná vejce odhalila, tudíž trvat na bio kvalitě má význam…

Víte jak ta „přísná“ kontrola odhalila skandál? Že jim to vyzradil bývalý zaměstnanec farmy, kterého vykopli. Pil jsem bio-vodku i bio-víno. Ať mi někdo vysvětlí, jak můžou zkontrolovat, že je vodka bio? Při její výrobě musí následovat stovky kroků. A nebo v Německu je velko-pekárna, která vyrábí bio-chléb. Kvašení ale podporují enzymy. Taky se zjistilo, že i suroviny si nechají dovážet. Firma chléb jen peče a chlubí se, že rozváží bio-chléb po celém Německu a i na sever Itálie. Jak to může být bio, když těsto předmíchají, stabilizují a týden s ním manipulují.

Před časem jste přeložil knihu německého autora Thila Bosého zvanou Falšovatelé jídla. Jeho údajně potravináři nenávidí.

Právě tento případ o  bio-chlebu je z jeho knížky. On například popisuje, jak s posvěcením Evropské unie začínají výrobci snižovat gramáž potravin s tím, že ceny nechají stejné. Thilo Bode založil a vede spotřebitelskou organizaci Foodwatch a je fakt, že jej většina potravinářů nenávidí. Často vystupuje v televizních pořadech, jezdí po zemi a momentálně vede i spoustu soudních sporů. Na příkladech uvádí, jak nás výrobci nachytávají hezkými obaly a nápisy welness, bio a podobně. Připomíná, že výrobce jistého jogurtového nápoje, který je známý i u nás, musel v Americe zaplatit 35 miliónů eur jako mimosoudní vyrovnání, protože sliboval po vypití nápoje vše možné.

Patří dnes potravinářství mezi největší byznys?

Ano, vždyť například v Německu jdou na reklamu potravin větší prostředky, než na reklamu automobilů, i když je Německo automobilová velmoc. Je to ohromný byznys, protože každý potřebuje jíst.

Bude to takto pokračovat?

Věřím, že lidé jednou začnou přemýšlet o tom co jedí. Potom se vzpamatují i firmy, protože jsou velmi citlivé na svůj obrat. Důležité je také si zvolit politiky, kteří něco změní. Roky se hovoří o pastech na děti, které jsou u pokladen – vystavené cukrovinky. Tam začíná závislost. Jestliže budeme mít politiky, kteří neřídí společnosti, mohli by tento problém zlikvidovat. Samozřejmě se jedná o globální problém.

Slovenský ministr zemědělství Jahnátek začal po svém nástupu dost ostře jmenovat všechny nedostatky v supermarketech, na které přicházejí kontroloři.

http://www.avatar07.cz/news/sokujici-lzi-o-potravinach-rozhovor-s-clovekem-z-branze-ktery-odhaluje-jaky-hnus-jime-1/