Meridiány a jejich popis


O energetických proudech - meridiánech

Energie v našem těle slouží k tomu, aby chránila naše orgány. Určité svaly jsou přiřazeny jistým orgánům a existuje energetický vztah mezi orgány a svaly.

V našem těle existuje čtrnáct hlavních energetických proudů. Dva z nich mají řídící funkci, dva z nich jsou energetické povahy (oběh a trojitý ohřívač) a deset meridiánů je přiřazeno přímo orgánům.

Meridiány si můžeme představit jako elektrické rozvody, které mají přesně danou dráhu. Meridiány probíhají 3 až 5 milimetrů pod kůží a v určitých bodech vystupuji až na povrch. Jsou to tzv. akupunkturní body. Akupunktura je součástí tradiční čínské medicíny a jejím cílem je obnovit v organismu stav zdraví a rovnováhu energie.

Pokud není dvanáct hlavních energetických drah úplně v optimální rovnováze, neděje se zpočátku nic, ale když se však tato nevyrovnanost stává trvalou, může nějaká infekce nebo nemoc probíhat komplikovaněji, než kdybychom měli své meridiány v pořádku.

Vyrovnané meridiány pomáhají tělu mobilizovat samoléčivé síly a znovu se rychle uzdravit.

Meridiány jsou jako uzavřený energetický okruh, který neustále usiluje o rovnováhu v našem těle. Je důležité abychom funkci svých meridiánů udržovali v rovnováze.

Meridiány a správná výživa

Měli bychom se stravovat tak, abychom energetické dráhy nepoškozovali. Správná výživa ve smyslu kineziologie uvádí tělo do energetické rovnováhy. Měli bychom si uvědomit, že naše orgánové hodiny jsou našimi vnitřními hodinami. Pozornost těla se každé dvě hodiny přesouvá od jednoho orgánu k druhému. Máme dvanáct hlavních energetických drah a den má dvacet čtyři hodin.

Během každých dvou hodin by měly být aktivní příslušné meridiány. Pokud ale existuje funkční porucha, pak dojde k tomu, že v přesně vymezeném úseku dne budeme unavení, nebo v určité noční době zas čilí. Orgánové hodiny jsou našimi vnitřními hodinami.

Hodina - energetická dráha, která je aktivní

  6.00 -   8.00 meridián tlustého střeva

  8.00 - 10.00 meridián žaludku

10.00 - 12.00 meridián slinivky a sleziny

12.00 - 14.00 meridián srdce

14.00 - 16.00 meridián tenkého střeva

16.00 - 18.00 meridián močového měchýře

18.00 - 20.00 meridián ledvin

20.00 - 22.00 meridián krevního oběhu a pohlaví

22.00 - 24.00 dráha trojitého ohřívače

  0.00 -   2.00 meridián žlučníku

  2.00 -   4.00 meridián jater

  4.00 -   6.00 meridián plic

Posunutí meridiánů

Jsou lidé, kteří mají tyto hodiny posunuté o tři meridiány dozadu. Tito lidé jsou čilí večer, pozdě v noci dostávají hlad a nemusí jít ani spát, i když jsou ve dne unaveni. Tito lidé se uklidní až kolem půlnoci nebo později. Při posunu času to můžeme cítit ještě zřetelněji.

Meridiány a vnitřní hodiny

Přirozenou souhrou orgánů a meridiánů vznikají vnitřní hodiny.

Musíme mít vždy na zřeteli, že strava v těle v prvé řadě znamená úbytek energie. Strava spotřebovává energii, protože musí být zpracována. Energii ze stravy pak budeme mít k dispozici teprve po mnoha hodinách později. Právě s tím souvisí současné stravovací návyky.

Pokud ale chceme být ohleduplní ke svým orgánů, měli bychom se stravovat tak, abychom jim dodávali energii. Musíme myslet na to, že spolupráce našich orgánů si vyžaduje jejich vzájemný soulad.

Dráha žlučníku

 Obrazek

Začíná u zevního očního koutku, složitě křižuje spánkovou oblast a záhlaví, dále jde po přední straně hrudníku a po boční straně břicha, pokračuje přes zevní plochu kyčle a dolní končetinu na nohu a zde končí zevně od nehtového lůžka čtvrtého prstu nohy. Má 44 bodů.

Lze s ní ovlivnit zejména bolesti hlavy, kloubní obtíže v dolních končetinách, ramennou a šíji. Rovněž se používá při ušních chorobách, gynekologických obtížích, některých svědivých ekzémech i při žaludečních a žlučníkových obtížích, také působí na játra.

Fyzické projevy při narušené funkci: Žlučníkové potíže a žlučové kameny, hořkost v ústech, bolesti v podžebří, časté vzdychání, vysychání  pokožky, zvadlá barva obličeje, povrchu chybí mastnota a vláha, pocit horka stoupajícího po vnější straně lýtka a stehna. Dochází také k působení na stav kostí, i když tato funkce náleží ledvinám. Bolesti hlavy v čelní oblasti a u koutků očí, ztuhlost šíje a ramen, bolestivý otok v jamce nad klíční kostí a v podpaží, zánět uzlin v podpaží nebo na krku, samovolné pocení, záchvaty horečky nebo zimniční třesavky, vnější bolesti kloubů v místech průběhu dráhy, na žebrech, kyčlích, kolenou, kotníku, nepohyblivost prstu vedle malíčku u nohy.

Dráha jater

ObrazekDráha jater začíná od nehtového lůžka palce nohy, vystupuje po přední a vnitřní ploše dolní končetiny, přechází přes stěnu břišní až ke hrudníku, kde končí v šestém mezižebří. Má celkem 14 bodů.

Dráha má vliv na průběh jaterních chorob, nechutenství, únavu, hemeroidy, poruchy vylučování, kožní vyrážky, bolesti hlavy a oční obtíže.

Fyzické projevy energetické nerovnováhy:

Kromě onemocnění souvisejících s funkcemi jater jsou s dráhou spjaty i lokální poruchy, např. otok šourku u mužů a podbřišku u žen, potíže s předkláněním a zakláněním trupu, bolesti v kříži a hlavy, hučení v uších, rozostřené vidění, suchost očí, pocity plnosti v podžebří, zvracení, zácpa, průjmy, poruchy trávení, pomočování nebo zaražení močení, zvýšená únava, střídavé otékání šourku. Svalové křeče v průběhu dráhy, onemocnění šlach, kloubů a vaziva. Obličej je suchý a má barvu prachu. Měkké, slabé, křehké nehty, vlasy bez lesku.

Dráha plic

Obrazek

Začíná ve střední části těla, sestupuje do tlustého střeva, znovu se vrací okolo žaludku, přechází přes bránici a vnořuje se do plic, dále přes tracheu vychází ven, kde se stává dostupnou ve výši dolního okraje druhého žebra, odtud potom jde obloukem mezi bříšky bicepsu po přední ploše paže na dlaňovou stranu předloktí a končí proximálně od kraje nehtu palce. Celkem má 11 bodů.

Působí na plicní a dýchací onemocnění, astma, choroby ze srdečního městnání v plicích, otoky v obličeji, bolesti v průběhu dráhy, oční a kožní choroby.

Fyzické projevy energetické nerovnováhy

souvisejí s jednotlivými funkcemi plic. Typickými jsou zde dýchací obtíže, kašel, astma, pocity dušnosti a plnosti v hrudi, bolesti v jamce klíční kosti, bolesti v krku, zimnice, horečky s pocením i bez něj, snížená odolnost vůči chladu a infekcím, ale i srdeční arytmie, bolesti v zápěstí a ramenou, problémy s močením, některé ekzémy, skvrny na pokožce, suchá a drsná kůže, ztráta ochlupení.

Dráha tlustého střeva

ObrazekZačíná na radiálním okraji ukazováčku, na okraji nehtového lůžka, vystupuje po hřbetu ruky a předloktí, přes postranní plochu paže, stoupá přes rameno a krk na bradu a končí vedle nosního křídla v nasolabiální rýze. Dráha má 20 bodů.

Ovlivňuje hladké svalstvo tlustého střeva, zažívací obtíže, tračník, ale působí i na jiné sliznice, například nosní a ústní. Má proti bolestivé účinky, například na zuby, ovlivňuje průběh alergických chorob, například senná rýma, astma, kopřivka, ekzémy a alergické otoky.

Fyzické projevy energetické nerovnováhy:bolesti v krku, bolesti zubů, krvácení z nosu, zácpu, průjem, bolesti břicha.

Dráha žaludku

Obrazek

Dráha žaludku začíná na spánku, odtud jde v lomené linii přes tváře a přední plochu krku, sestupuje na přední plochu hrudníku a břicha, poté jde po přední straně stehna a bérce na hřbet nohy. Dráha končí u zevního okraje druhého prstu nohy. Má 45 bodů.

Užívá se jich především při léčení zažívacích poruch, dále při onemocnění hlavy, dýchacích cest a močových cest.

Fyzické projevy energetické nerovnováhy: horečnatá onemocnění, bolesti žaludku, zvracení, nadýmání, otoky, bolesti v krku, krvácení z nosu, nejrůznější závislosti, křeče, pocity napětí.

Dráha slinivky a sleziny

ObrazekDráha začíná nad mediálními okraji nehtu palce nohy, stoupá po vnitřní straně nohy nahoru, dále pokračuje po přední stěně břišní a končí na postranní části hrudníku. Má celkem 21 bodů.

Body dráhy ovlivňují poruchy nervové, duševní a střevní, alergické stavy zejména chronické, taktéž je jimi možné léčit poruchy mikce a gynekologické potíže.

Při poruše fyzické projevy jako tuhnutí kořenu jazyka, po jídle nutkání zvracet, bolesti žaludku,nadýmání břicha a říhání, diabetes, prudké bolesti pod srdcem, řídká stolice a průjem spocitem nedostatečného vyprázdnění zablokování vody v organismu,žloutenka, neschopnost stabilního spánku,potíže při dlouhém stání,opuchliny na vnitřní straně kolen a stehen, pocit chladu v končetinách, funkční porucha palce u nohy, nedostatek energie, vodnaté výtoky z nosu, krku, úst a jiných sliznic, anémie, poruchy elasticity cév, krvácivost, modřiny.
Dráha srdce

Obrazek

Začíná od srdečně cévního svazku, prochází plící a vychází v hloubi podpažní jamky, přímo nad arterií, odtud sestupuje po přední a vnitřní ploše paže a končí u radiálního okraje nehtu malíku. Má celkem 9 bodů.

U této dráhy se dají ovlivnit zejména bolesti u srdce, srdeční palpitace, bolesti na hrudníku, bolesti hlavy, závratě, stavy podrážděnosti, poruchy spánku.

Fyzické projevy energetické nerovnováhy:
chorobné stavy spojené s činností srdce a s orgány či místy, kudy dráha prochází, bušení srdce, časté zčervenání, noční pocení a pocení při slabé námaze, bledost tváří, dlaní a chodidel, citlivost na teplo a chlad, pocity sucha v hrdle, žízeň, bolesti srdce, bolesti pod žebry a na vnitřní straně rukou, stoupání chladu do rukou, pocit horkosti v dlaních, žloutnutí očního bělma.

Dráha tenkého střeva

ObrazekZačíná vedle zevního okraje nehtu malíčku, jde po vnitřní a zadní ploše předloktí, po radiální ploše ramene a lopatky přes postranní část krku a tváře a končí před horním okrajem ušního lalůčku. Dráha má celkem 19 bodů.

Lze s ní ovlivnit svalové, nervové a kloubní bolesti, některá ušní a oční onemocnění, bolestí zubů, zejména v horní čelisti, závratě a tinitus.

Projevy při nerovnovážném stavu -  žloutenka, bolesti v podbřišku, bolesti v krku, nedoslýchavost, oteklé tváře.

Dráha močového měchýře

Obrazek

Dráha začíná u vnitřního očního koutku, pokračuje přes zátylek, zde se dělí na dvě souběžné dráhy, které jdou podle páteře až do hýžďové krajiny, kde se opět spojují a pokračují po zadní straně stehna a lýtka k zevnímu okraji nehtového lůžka malíku. Je to nejdelší dráha s počtem 67 bodů.

Působí na křeče a bolesti v oblasti, kterými dráha prochází (bolesti v zádech, šíji, hlavě, ischialgie a různé neuralgie), dále na metabolismus a kožní vyrážky a astma bronchiale.

Fyzické projevy nerovnováhy: bolesti hlavy vnikající do mozku a do oblasti srostlé fontanely, pocit vytlačování očí z hlavy, bolesti připomínající natažení na šíji, bolesti a ztuhlost páteře, bolesti svalů v oblasti šíje, zad, pasu, sedacích svalů, zákolení, zadní strany lýtek a paty, pocity nevyrovnanosti v pase, zauzlení v jamce za kolenem a pocit řezavých bolestí v lýtkách, vznik hemoroidů, horečnaté stavy se zimniční třesavkou, duševní poruchy projevující se blouzněním, pomateností a záchvaty provázené ztrátou vědomí, slzení, výtok řídkých hlenů nebo krve z nosu, zežloutnutí očního bělma, obtíže spojené s močením včetně inkontinence a častého močení, zadržování moče, zvětšení prostaty, nemoci kostí, některé formy artritidy a osteoporózy, předčasné vypadávání vlasů, jejich šedivění a ztráta lesku, kazivost zubů, poruchy sluchu, ztráta pohyblivosti malíčku u nohy, bolestivé pocity chladu v končetinách.

Dráha ledvin

ObrazekZačíná uprostřed plosky nohy, vystupuje po vnitřní ploše nohy, bérce a stehna přes střední stěnu břišní a hrudní a končí na dolním okraji kosti klíční. Dráha má 27 bodů.

Energetická nerovnováha má vliv na vnitřní sekreci, gynekologické obtíže, sexualitu u mužů, městnání zejména v dolních končetinách - těžké nohy - otoky nohou, varixy, menstruační obtíže, meteorismus, zácpa a zažívací poruchy. Temné zbarvení obličeje a kruhy kolem očí, prosáknutá víčka, váčky pod očima, akné, ekzémy, suchost dlaní, dušnost, vykašlávání krvavých hlenů, sípání a lapání po dechu, horko v ústech, suchý jazyk.

Dráha osrdečníku

Obrazek

Začíná v oblasti hrudníku, vchází do perikardu, přechází přes bránici a spojuje se s drahou tří ohřívačů. Její povrchová část začíná pod čtvrtým žebrem na přední ploše hrudníku a sestupuje po paži a předloktí a končí uprostřed špičky prostředníčku. Dráha má celkem 9 bodů.

Body této dráhy mají vliv na prokrvení hrudních orgánů, orgánů dutiny břišní a malé pánve. Je účinná také u srdečních bolestí a celkových křečí. Ovlivňuje též duševní rovnováhu, zejména při anxiosních stavech a celkové podrážděnosti.

Fyzické projevy energetické nerovnováhy:
tíseň, bušení srdce, anginu pectoris, rozrušení.

Dráha tří ohřívačů (zářičů)

ObrazekZačíná zevně na nehtu čtvrtého prstu ruky (prsteníček), jde po vnější straně předloktí a paže, po zadní straně ramene a šíje a dostává se boční stranu krku, odkud pokračuje na hlavu, kde obtáčí ušní boltce a kde na jejich horním úponu končí. Má celkem 23 bodů.

Tato dráha reguluje dýchací, zažívací a pohlavní funkce, body příznivě ovlivňují některé oční a ušní choroby, zejména nedoslýchavost a ušní šelesty, jakož i bolesti zubů. Udržuje krevní tlak v rovnováze, ovlivňuje křečové stavy reumat a neurologického charakteru.

Fyzické projevy energetické nerovnováhy:
nahluchlost, pocity hučení v uších, bolestivý zánět hrdla, pocení, poruchy termoregulace, oběhové potíže, poruchy funkce lymfatického systému a oslabení imunity, alergie, zadržování tekutin a toxinů v organismu, otoky v průběhu dráhy, bolest vnějšího koutku oka, opuchnutí tváře v prostoru jařmové kosti, bolesti za uchem a na vnější straně ramena, v oblasti nadloktí, lokte a předloktí, neschopnost používat prsteníček.

Zadní střední dráha (řídící,dumai)

ObrazekBývá nazývána dráhou vládnoucí. Začíná u kostrče a pokračuje podél páteře na hlavu, přes hlavu se dostává dopředu,pokračuje přes hřbet nosu a končí na uzdičce horního rtu. Má 27 bodů.

Má vliv zejména na onemocnění páteře, menstruační obtíže, impotenci, zažívací poruchy, onemocnění dýchacích cest, stavy podráždění, celkové křeče, bolesti hlavy a na oční a nosní choroby.

Fyzické projevy energetické nerovnováhy:

u žen poruchy menstruace, bolesti prsů, bělotok, sklon k potratům, vytváření sraženin v podbřišku;u mužů je s funkcemi dráhy spojen vznik kýly; obě pohlaví – neplodnost, průjmy, zácpa, poruchy močení, zvracení krve, kašel, bolesti zubů a v krku, bolesti v centrální linii přední strany trupu.

Přední střední dráha (početí,renmai)

ObrazekJe v celém svém průběhu nepárová a jde po přední straně těla, končí uprostřed brady. Má 24 bodů.

Její dolní body ovlivňují močové a pohlavní orgány, v okolí pupku má vztah k činnosti střev, v nadbřišku k žaludku a na hrudníku k plicním chorobám a horním cestám dýchacím.

Fyzické projevy energetické nerovnováhy: nervové poruchy, křečovité záchvaty epileptické povahy, bolesti vystřelující z podbřišku nahoru až k srdci, zaražené močení, hemoroidy, pomočování a sucho v krku, neplodnost, páteř se napružuje (v křeči) a prohýbá se dozadu, křečovité ztuhnutí páteře a mdloby.

Potíže s vyprazdňováním, kýla a nedostatek vitality, sexuální poruchy, bolesti zad.