Zavrhněte želatinu,kupte si agar!
 
Všichni vegetariáni a vyznavači zdravé výživy by měli zbystřit. Agar je totiž látka na rostlinné bázi, kterou lze
nahradit problematickou želatinu.

Agar-agar

Agar-agar (též kanten) je látka tvořená z 96% polysacharidem složeným zejména z agarózy a agaropektinu. Rostlinná "želatina" se vyrábí z některých druhů mořských řas - ruduch. Její využití jako první objevili obyvatelé Číny a Japonska již na počátku našeho letopočtu. Je zcela nekalorická a má léčivé účinky velmi prospívající našemu organismu.

Výroba želírovací látky

Proces výroby je velmi náročný, jak technologicky, tak finančně. Řasy se nejprve musí ručně sklidit, což se provádí během letních a podzimních měsíců. Řasy se musí zbavit vody a usušit, a to za nízkých teplot a bez přístupu vzduchu. Tato nejnáročnější část výroby se děje během listopadu až února. Látka agar má ve výsledku světlou barvy, má neutrální chuť a je bez kalorií. Prodává se ve formě prášku, vloček, plátků nebo hranolků. Nejlepších výsledků dosáhneme za použití práškového agaru.

Použití agaru v kuchyni

Agar dokáže na sto procent nahradit běžnější živočišnou želatinu. Jeho želírovací schopnosti jsou dokonce několikanásobně větší. Nejprve musíme nechat agar jako klasickou želatinu nabobtnat ve studené vodě a poté přivést k varu. Hned poté ztlumíme oheň a vaříme už jen velmi mírně po dobu asi dvou minut. Agar tuhne při 30-ti stupních a pevné konzistence postupně dosáhneme už při pokojové teplotě. Použití agaru se od klasické želatiny též neliší. Výborný je na zákusky, aspiky a k zahušťování místo jíšky. 

Když odhlédneme od kuchyňského použití, agar možná máme doma v podobně různých mycích gelů a šamponů. Můžeme se s ním setkat i v některých lécích. Ještě méně příjemné setkání představují operační zákroky, z agaru se složitou technologií vyrábějí vstřebatelné nitě. S agarem se pracuje též v mikrobiologických laboratořích.

Účinky agaru na organismus

Stačí jen podotknout, že by se bez agaru Japonci neobešli, a hned víme, že máme tu čest s abnormálně zdravou pochoutkou. Celá škála minerálních látek, vitamínů a bílkovin činí z agaru velmi vhodnou potravinu pro pacienty s různými chorobami. Je velmi vhodný při zácpách, při nadváze, při vysokém krevním tlaku a návalech horkosti. Je bohatým zdrojem jódu, vápníku a železa.

Agar bychom určitě měli mít v povědomí. Agar není žádným nedostatkovým zbožím, lze jej běžně zakoupit ,vyzkoušejme jej někdy místo obyčejné želatiny.