Očista jater
Očista jater by měla být u každého z nás prioritní záležitostí,jelikož bez správné funkce jater nemohou ani ostatní orgány řádně fungovat.Tento nezastupitelný orgán,který je filtrem a zároveň centrem metabolické výměny,můžeme označit jako č.1 při detoxikaci organismu. Játra jsou největší žlázou a orgánem dutiny břišní a nacházejí se na pravé straně zhruba dva prsty pod bránicí. Při všeobecně špatném životním stylu dnešní doby ( vysoce kalorická potrava ) se v játrech postupně ukládá tuk a může docházet ke ztukovatění jater (steatóza). Při zanedbání této metabolické poruchy je velká pravděpodobnost vzniku cirhózy jater, jelikož tato nemoc není jen výhradní "nemocí alkoholiků"! Taktéž nadměrné užívání léků a infekční nemoci, jako je mononukleóza nebo žloutenka jsou pro játra velice zatěžující. Právě proto je nutné věnovat očistě jater zvýšenou pozornost a při celkové detoxikaci těla se snažit především odlehčit játrům v maximální možné míře. Nebudeme se zde zabývat jaterní dietou pacientů u kterých již nemoc propukla,případně mají již nějakou závažnější dysfunkci jater, jelikož toto by mělo být výhradně doménou lékařů. Samozřejmě není na škodu některé zásady dodržovat jen tak v rámci prevence a při detoxikaci.Týká se to úpravy jídelníčku,které spočívá hlavně v omezení,případně úplném vynechání živočišných a rostlinných tuků. Dále je nutné vědět jaké výrobky jsou při nadměrné konzumaci pro játra škodlivé a omezit jejich používání. Jedná se o koření,ocet,hořčici, čerstvé pečivo,výrobky z bílé mouky,zákusky,oplatky a hlavně smažená a grilovaná jídla.Omezení nebo případná abstinence alkoholu je samozřejmostí.
Nejúčinnější metoda očisty jater je pomocí klystýrů rostlinného oleje a citrónů, ale tou se zde zabývat nebudeme, jelikož je to metoda poněkud náročnější a ne každý zvládá "pití " oleje. Zde se zmíníme o detoxikaci méně náročnější a to pomocí zeleninových a ovocných šťáv. Kúra je delší a méně efektivní,nicméně účinná.
Očista jater pomocí zeleninových šťáv.
Směs šťáv z mrkve,červené řepy a okurky v poměru 10 : 3 : 3, pijeme 3-4 x denně půl sklenice po dobu 14 dní každé 3 měsíce.
První rok proveďte 4 kúry,později stačí jedna za rok. Po celou dobu kúry nejezte maso ani mastné výrobky.
Očista jater jablečnou šťávou.
Jablečná šťáva skvěle čistí organismus zejména játra, včetně ledvin a žlučníku.
Je třeba ale použít pouze čerstvé připravované šťávy z odšťavňovače.Šťávu pijeme malými doušky a každý doušek podržíme na chvíli v ústech,aby se dobře smíchal se slinami. Na očistnou kúru je nutné trávicí trakt připravit (příjem přebytku kyselin) tím,že týden před zahájením kúry pijeme 15 minut před každým jídlem půl sklenice šťávy.Samotná kúra se pak provádí po dobu 3 dnů s tím,že pijeme pouze šťávu,dle následujícího denního harmonogramu - nic jiného nejíme!
8.00h ráno - 1 sklenice šťávy
10.00 h dopoledne - 1 sklenice šťávy
12.00 h poledne - 2 sklenice šťávy
14.00 h odpoledne - 2 sklenice šťávy
16.00 h odpoledne - 2 sklenice šťávy
18.00 h podvečer - 1 sklenice šťávy
20.00 h večer - 1 sklenice šťávy
Po očistě jater a za účelem jejich posílení pijeme šťávu řepa - mrkev v poměru 1 : 4 do 0,5l denně.
Po těžkých zánětech jater a močového měchýře je velmi užitečná uzdravující kaše,kterou připravujeme následovně:
100g pšeničných klíčků,100g vařené řepy,100g vařené mrkve,100g sušených meruněk -všechno rozemlít a do hmoty přidat trochu medu a 2 lžičky citrónové šťávy.Chuťově by měla být hmota příjemně nakyslá.
Samozřejmě nesmíme zapomínat na léčivé bylinky při onemocnění jater. Velice účinné jsou například: Benedikt lékařský ,Artyčok, či Ostropestřec mariánský, výborné i na detoxikaci jater.