Agar - přírodní želatina (30g)

Dostupnost:skladem
Číslo produktu:056
Výrobce:Wolfberry ČR
Cena s DPH:35 Kč
Do košíku:

Popis produktu Agar - přírodní želatina (30g)

Agar - agar je přírodní želatinový přípravek získaný z mořských řas. Obsahuje vápník, hořčík, kyselinu listovou a jód. Má nepatrnou energetickou hodnotu. Používá se jako poleva s ovocem, možné je využití i na zeleninové aspiky.

Agar-agar (též kanten) E406, je látka tvořená z 96% polysacharidem složeným zejména z agarózy a agaropektinu. Rostlinná "želatina" se vyrábí z některých druhů mořských řas - ruduch. Její využití jako první objevili obyvatelé Číny a Japonska již na počátku našeho letopočtu. Je zcela nekalorická a má léčivé účinky velmi prospívající našemu organismu.

Výroba želírovací látky

Proces výroby je velmi náročný, jak technologicky, tak finančně. Řasy se nejprve musí ručně sklidit, což se provádí během letních a podzimních měsíců. Řasy se musí zbavit vody a usušit, a to za nízkých teplot a bez přístupu vzduchu. Tato nejnáročnější část výroby se děje během listopadu až února. Látka agar má ve výsledku světlou barvy, má neutrální chuť a je bez kalorií. Prodává se ve formě prášku, vloček, plátků nebo hranolků. Nejlepších výsledků dosáhneme za použití práškového agaru.

Použití agaru v kuchyni

Agar dokáže na sto procent nahradit běžnější živočišnou želatinu. Jeho želírovací schopnosti jsou dokonce několikanásobně větší. Agar je součástí cukrárenských želé, je schopný vytvářet tzv. vysoké vrstvy želé, která dobře drží tvar při krájení. Výrobky obsahující agar jsou proto vhodné pro domácí přípravu extra vysoké vrstvy želé na dorty a zákusky.Nejprve musíme nechat agar jako klasickou želatinu nabobtnat ve studené vodě a poté přivést k varu. Hned poté ztlumíme oheň a vaříme už jen velmi mírně po dobu asi dvou minut. Agar tuhne při 30-ti stupních a pevné konzistence postupně dosáhneme už při pokojové teplotě. Použití agaru se od klasické želatiny též neliší. Výborný je na zákusky, aspiky a k zahušťování místo jíšky. (Vzhledem k vyšší ceně agaru doporučujeme na zahušťování přidat pouze menší množství a zahustit třeba omáčky,leča,výbornou rýžovou,samozřejmě bezlepkovou moukou!)

Když odhlédneme od kuchyňského použití,agar možná máme doma v podobně různých mycích gelů a šamponů. Můžeme se s ním setkat i v některých lécích. Ještě méně příjemné setkání představují operační zákroky, z agaru se složitou technologií vyrábějí vstřebatelné nitě. S agarem se pracuje též v mikrobiologických laboratořích.

Účinky agaru na organismus

Stačí jen podotknout, že by se bez agaru Japonci neobešli, a hned víme, že máme tu čest s abnormálně zdravou pochoutkou. Celá škála minerálních látek, vitamínů a bílkovin činí z agaru velmi vhodnou potravinu pro pacienty s různými chorobami. Je velmi vhodný při zácpách, při nadváze, při vysokém krevním tlaku a návalech horkosti. Je bohatým zdrojem jódu, vápníku a železa.

Agar bychom určitě měli mít v povědomí. Agar není žádným nedostatkovým zbožím, lze jej běžně zakoupit,vyzkoušejme jej někdy místo obyčejné želatiny,ale nejen to!

Z vlastní zkušenosti je přidávání agaru,( mořské řasy - ZÁSADITÉ potraviny),všude kde je to přijatelné, pro organismus velice prospěšné!