Ghí - přepuštěné máslo 1000 ml

Dostupnost:skladem
Číslo produktu:043
Výrobce:Allnature, s.r.o. ČR
Cena s DPH:350 Kč
Do košíku:

Popis produktu Ghí - přepuštěné máslo 1000 ml

Ghí - přepuštěné máslo -  je chuťově oříškové a krásně typicky voňavé.

Je to čistý tuk, který se připravuje velice pomalým přepouštěním másla. Při této proceduře se z másla odpařuje voda, ale i vznikající pěna, ve které jsou mléčné bílkoviny, cukry a další látky, které obsahuje běžné máslo. Výsledným produktem je opravdu čistý tuk, který má žlutou barvu a lahodnou máslovou vůni i chuť s mírně nasládlým, ořechovým podtónem.

Ghí se sice vyrábí z másla, ale díky zpracování se v něm nenachází laktóza ani kasein. Díky této vlastnosti si ho mohou, po poradě s lékařem, dopřát i lidé, kteří mají rádi chuť másla, ale trpí alergií na některou z mléčných složek.

Další z jeho neocenitelných vlastností je velmi vysoký bod zápalnosti, který se pohybuje okolo 240°C. Této schopnosti je dosaženo právě díky tomu, že při přepouštění másla jsou odstraněny všechny jeho příměsi. Při pečení nebo smažení tak nedochází k přepalování látek obsažených v tucích s nižším bodem kouřivosti a k jejich škodlivému uvolňování do potravin.

Máselný tuk, kterému se dnes říká podle indické kuchyně ghí, není žádnou novinkou ani v českých luzích a hájích. Naše babičky, nebo slavná kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová, mu říkaly přepuštěné máslo nebo šmolc. Oceňovaly především to, že díky absenci vody a bílkovin nežlukne, takže v dobře uzavřené nádobě vydrží na chladném a temném místě i několik měsíců.

Nutriční hodnoty ve 100 g
Energie:
3693 kJ/882 kcal; Tuky: 99 g – z toho  nasycené mastné kyseliny 65 g; Sacharidy: 0 g – z toho cukry 0 g, Vláknina: 0 g, Bílkoviny: 0 g; ; Sůl: 0 g;

Minimální trvanlivost
V uzavřené nádobě na chladném a temném místě minimálně 12 měsíců. Při teplotě do 20°C můžete ghí skladovat i mimo lednici.