Dýňový olej lisovaný za studena má chuť připomínající pražené oříšky. Díky tomu se skvěle hodí do slaných i sladkých jídel. Je výrazně aromatický a snadno stravitelný.
Svým obsahem je bohatý na minerály a mikroprvky jako selen, zinek, mangan, měď a jód. Je přirozeným zdrojem antioxidantů. Obsahuje vitamíny A, C a E. Konkrétně obsah vitamínu E je v dýňovém oleji vyšší než ve slunečnicovém a olivovém oleji.
Má široké využití při prevenci v řadě zdravotních potíží a díky vysoké hladině fytosterolů pomáhají snižovat cholesterol v krvi. Napomáhá k normálnímu krevnímu tlaku a má protizánětlivé účinky. Při kosmetickém využití působí proti akné, pomáhá na suchou a popraskanou kůži, lámavé nehty. Lze jej vtírat do vlasové pokožky pro podporu růstu vlasů.
Využití: Je vhodný do teplé (krémové polévky, luštěninové pokrmy) i studené kuchyně(saláty, pomazánky, dresingy). Výborný je i palačinkách, ovesných kaších, apod. Své využití nachází samozřejmě i v kosmetickém odvětví.
Země původu: Slovensko
Energetická hodnota:
883kcal
Tuky 93,0g
z toho nasycené mastné kyseliny 16,0g
Sacharidy 0g
z toho cukry 0g
Bílkoviny 0g
Sůl 0g