Směs pepřů (30g)

Dostupnost:skladem
Číslo produktu:132
Výrobce: Natura s.r.o. ČR
Cena s DPH:40 Kč
Do košíku:

Popis produktu Směs pepřů (30g)

Směs pepřů (Piper nigrum) - ideální do mlýnků na pepř,osvěží vůní,chutí i barevností všechny pokrmy.

Pepř se dnes pěstuje v Indii, Vietnamu, Brazílii, Thajsku, Indonésii, Karibiku, na Borneu, Srí Lance, Madagaskaru, ale i ve Střední a Jižní Americe, západní Africe i jinde ve vlhkých tropech.Nejznámější pepř je černý, ten se získává sklizní nedozrálých bobulí na jaře a v létě. Plody se pak skladují několik dní na hromadách, aby se zapařily, tedy aby proběhla fermentace. Pak se suší na slunci, sesychají a černají.Bílý pepř pochází ze stejné rostliny, jsou to ale plně zralé bobule. Nejprve se máčejí ve vodě, aby se uvolnila vnější dužnatá červená slupka. Bílé zrno se poté suší. Bílý pepř není tak ostrý jako černý, ale vyniká plnějším aroma.U zeleného pepře se nedozrálé bobule  mrazí nebo nakládají do slaného či octového nálevu, aby si při následném sušení zachovaly barvu. Má výraznější a ne tak palčivou chuť.Růžový pepř jsou zralé bobule stromu Schinus terebinthifolius z Jižní Ameriky, ačkoliv pravým pepřem ve skutečnosti nejsou,mají slabě pryskyřičnou a nasládlou chuť a v kuchyni se používají hlavně jako dekorace pro zajímavý kontrast ve směsi s ostatními pepři.Je značně aromatický, ale málo peprný.Typickým účinkem pepře na náš organismus je stimulační působení. Proto je také považován za přírodní afrodiziakum. Stimuluje krevní oběh, zvedá krevní tlak a tím i zásobování orgánů živinami a kyslíkem.Přidáním pepře do jídla nejen ovlivňujeme jeho chuť, ale zároveň také pomáháme našemu žaludku s trávením daného pokrmu. Silice obsažené v tomto ostrém koření stimulují produkci slin a trávících šťáv, urychlují a usnadňují tak trávení jídla a povzbuzují chuť k jídlu vůbec. Pokud pepř přidáme např. k tučnému či jinak těžce stravitelnému pokrmu, pomáháme našemu zažívání a můžeme se preventivně vyhnout pocitům těžkosti v žaludku a pomalého trávení. Zároveň má i lehce dezinfekční účinky a působí též proti nadýmání.Při jeho dlouhodobém požívání ve vysokých dávkách by dokonce mohl vést k tvorbě žaludečních vředů, právě kvůli stimulaci tvorby žaludečních kyselin i zde tedy platí "všeho s mírou".Aroma pepře je nejsilnější, když je pepř čerstvě umletý (v mlýnku na pepř).Výsledky vědeckých výzkumů ukázaly, že používání pepře do jídel může být jedním z nejjednodušších a nejlevnějších způsobů jak zlepšit kvalitu přijímané potravy a tím následně přispět ke zlepšení celkového zdravotního stavu.Hlavní účinná složka pepře, alkaloid piperin má schopnost výrazně zvyšovat vstřebávání a biologické využití více živin z potravy a také zvyšovat využití některých výživových doplňků. Například v kombinaci s kurkuminem až 20-násobně zvýšuje biologické účinnosti kurkumínu - přírodního bojovníka proti zánětům, infekcím a rakovině!

Složení: černý, zelený a bílý pepř, růžový pepř